Wednesday, 15 February 2012

Portuguese Egg Tart





Bahan-bahan ( 6 biji )
       1 keping Puff Pastry (Dicadangkan puff pastry jenama kawan)
    Bahan-bahan A*
    1/4 cawan Gula Halus
       1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
       1/4 cawan Whipping Cream
       3 biji Telur Kuning
       1/4 sudu kecil Vanilla Extract


Cara-cara

     Panaskan oven, 200ºC.
     Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
     Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
     Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
     Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
     Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.Sesuai utk minum petang...selamat mencuba!!!






     p/s:jika puff pastry tebal,ianya mengambil masa 40minit sehingga 1jam untuk masak didalam oven..


2 comments:

  1. Assalammualaikum, kat Sabah ni mcm takde je puff pastry tu, nmpknya simpan je impian nak mencuba.

    ReplyDelete
  2. wslm,klu pakai ape2 puff pastry pn boleh cuma yg tu sy cadangkan...klu nk sy boleh tolong belikn & pos ke sana...cuma kene bankin kat sy duit brg dgn postage je...hehehe...1 pek dlm rm5 ada dlm 10 keping puff 4 segi klu xsilap...anyway sabah kat mn?tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...